Pieris napi

…eli Laura Lanttuperhonen ilmestyi PuuhaTarhan ns. yrttitarhaan eilen, 10. toukokuuta 2019. Onko se talvehtinut yrttilaatikossa? Mahdollisesti.

Lanttuperhosen kotelo ja toukka -kuvien lähde: LuontoPortti.
© Copyright: Jouko Lehmuskallio,
Per-Olof Wickman. Tämän artikkelin tietolähteenä on myös toiminut LuontoPortin internetsivu.

Laura kuuluu Suomen toiseksi yleisimpään päiväperhoslajiin, eli lanttuperhosten perheeseen, jotka puolestaan ovat suurempien valkoisten, tummilla lehtisuonilla varustettujen kaaliperhosten sukua. Ollakseen Suomen toiseksi yleisin laji, vaati kuvan perhosen lajin selvittäminen hämmästyttävän monta klikkausta internetin laajassa arkistossa; vihreänsävyisiä perhosia ei Suomessa nimittäin juurikaan asustele, mutta silti kesti puolisen tuntia ennen kuin asia selvisi. Mikäli itse haluat selvitä helpommalla, kun löydät elinympäristöstäsi jonkin mielenkiintoisen kasvin tai eläimen, mene ensimmäiseksi LuontoPortin tunnistustyökalujen sivulle. Sieltä löydät erittäin suurella todennäköisyydellä vastauksen siihen, mikä näkemäsi otus/kasvi on nimeltään, sekä perustietoja sen ominaisuuksista. Suosittelen!

Lauran tuntosarvet ovat kunnioitusta herättävän pitkät suhteessa sen pään kokoon, mutta todellisuudessa ne lienevät arviolta n. 1 sentin pituiset. Ne ovat kauniin raidalliset, ja niiden päissä olevien tummien ”tappien” kärjet ovat väritykseltään vaaleat. Tämän perhosen hento kauneus on kuitenkin hämäävää, ja sen tajuaa heti kun katsoo Lauraa suoraan silmiin; Laura on sitä sorttia oleva neiti, jolle ei muiden perhosten varmaankaan kannata kauheasti ryppyillä…?

Kuvat: PuuhaTarha

Siipien alapinnat ovat ainakin meidän Lauralla selvästi kellertävänvihreät. Juuri sitä alkukevään sävyä, mikä niin sykähdyttää talven nuuduttamaa sydäntä. Ja tuo kirkkaankeltainen vauhtiviiva alasiiven juuriosan reunalla, ihan lähellä päätä, on minusta upea! Siipien yläpuoli, mitä ei näissä kuvissa näy ollenkaan, on vaalea kuten suurimmalla osalla kaaliperhossukulaisistaankin. Naarailla on etusiiven (eli sen ”ylemmän” siiven) yläpinnalla kaksi tummaa täplää per puoli, koirailla joko yksi tai ei ollenkaan.

Etusiipi josta näissä kuvissa näkyy vain pieni osa (tuo terävähkö kärki), on alapinnaltaankin muuten vaalea paitsi kuvissa näkyvän kärjen osalta, joka on kellertävä. Alempi siipi on kokonaan ”keltainen”, ja siipisuonien kohdilta harmahtavanvihreän kehnäinen (toim. huom: minulle täysin vieras suomen kielen sana; tarkoittaa nöyhtää tai pölyä). Zoomaapa lähemmäs tarkastelemaan siipien reunoja kiertävää ”karvahapsutusta”; silläkin on takuuvarmasti jokin lentotekninen tarkoituksensa, mitä ihmiset eivät vielä ole hoksanneet tai osanneet lentokoneissaan ottaa käyttöön!

Lanttuperhosten siipien kärkiväli on 3,5 – 4,7 cm, mikä tekee siitä Suomen oloissa keskikokoisen perhosen. Niitä näkyy kaikenlaisissa elinympäristöissä, paitsi metsiköissä. Yhden kesän aikana ehtii elää kaksi, joskus jopa kolme, sukupolvea, sillä ensimmäiset yksilöt lähtevät lentoon jo toukokuun alussa, ja viimeiset ilahduttavat meitä syyskuun alkupäiviin saakka. Ne talvehtivat koteloituneina.

.

.

.

3 Comments

 1. D’accord! 😂😂😂 Mikäli Laura saa kavereita, niin ehkäpä voisitte ottaa heistä sitten ryhmäkuvan?
  Kiitos myös hyötyjen ja haittojen asiapitoisesta selvittämisestä. 🙏

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiinnostava juttu Laura Lanttuperhosesta. Varsinkin ne tosi terävät, itse ottamasi kuvat ovat mielenkiintoista katseltavaa. Niin ja LuontoPortin kotelo- ja toukkakuvat täydentävät tekstin kokonaisuutta hienosti.
  Lopuksi kysyisin vielä: Onko näitä lanttuperhosia paljonkin teidän PuuhaTarhassa, vaiko vain Laura?
  Mitä kaikkea hyötyä/haittaa Laurasta ja hänen sukulaisistaan on/voi olla?

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei raumanulla! Kiitos kuvakehuista. Laura on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa perheensä jäsen, joka koskaan on PuuhaTarhasta bongattu. Toivon mukaan hän houkuttelee paikalle muita kaltaisiaan, sillä mitä enemmän niitä on, sitä kauniimman vaikutelman antaa mikä tahansa puutarha, vai mitä!

   Mistä pääsemmekin lanttuperhosten hyötyihin/haittoihin: haittaa niistä voi käsittääkseni olla lähinnä jos niitä on paljon ja puutarhassa kasvaa jotain kaalilajeja tai muita nk. ristikukkaisia kasveja (yhdessä pienessä kukassa on vain neljä terälehteä ”ristissä”- niinkuin vaikka neliapilassa lehti). Toukat nimittäin käyttävät niitä ravinnokseen.

   Hyötyä lanttuperhosista on puutarhan yleisilmeen kaunistamisen lisäksi tietenkin se, että mitä enemmän Lauralla on kavereita, sen paremmin lanttu leikkaa! N’est pas?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s