Kuistilla

Tänä vuonna (2019) parvekelasein varusteltu avokuistimme (mikä sinänsä sisältää ilmiselvän käsitteiden ristiriidan?) on saanut harvinaisen sinertävän kesäilmeen. Pidän eniten punaisen ja keltaisen sävyistä, koska ne ovat näkyviä ja näyttäviä värejä, ja ne puuttuvat pitkän, pimeän talven luonnosta lähes täysin. Kesällä suorastaan uppoudun kaikkiin niiden eri sävyihin, ja punaisethan korostuvat erityisen sävähdyttävästi, koska joka puolella niiden ympärillä niitä korostaa punaisen vastaväri; vihreä.

Kuinka ollakaan, tänä keväänä käteeni on kauppareissuilla tarttunut hämmästyttävän usein erilaisia petrolin- ja vaaleansinisiä, sekä turkoosinvihreitä esineitä, jotka ovat pyytäneet päästä mukaani kotiin. Niinpä tuon kuistinkin ilme on vähän sen mukainen.

Amppeleissa, pöydällä ja ulko-oven vieressä kasvaa köynnöksinä siemenistä itse kasvattamaani aitoelämänlankaa ja hajuhernettä. niiden pelkkä olemassaolo tuo jokaiseen päivääni pienen ilon pilkahduksen, sillä ne ovat ensimmäistä minun siemenkasvatuksistani koskaan hengissä selvinnyttä sukupolvea! Nyt ei siis tarvitse enää tehdä muuta kuin jännittää, muistanko kastella niitä tarpeeksi (muttei liikaa), jotta ne kasvaisivat tuuheiksi, komeiksi kesäkukiksi parin seuraavan kuukauden aikana…

Koska tuolle pitkälle etureunalle on talomme edellisen asukkaan toimesta asennettu parvekelasit (kuvissa ne ovat kylläkin auki), toimii tämä etelänpuoleinen kuisti myös mainiona kasvihuoneena. Naapurustossa asuvalta ystävältämme saadut viisi voimakasta tomaatintaimea laitettiinkin kasvusäkkiin ja kahteen isoon ruukkuun, ja ne saivat kuistin parhaan paikan, jotta voisivat kypsytellä hedelmiään oikein auringonmakeiksi! (Tiedän; tomaatti ei ole hedelmä, mutta tuohon lauseeseen ei kertakaikkiaan voinut kirjoittaa ”kypsytellä vihanneksiaan”!)

Saamamme tomaatit ovat kaikki eri lajikkeita, mutta niiden nimistä ei ystävämme osannut paljoakaan sanoa. Siispä aloin pohtia niille kutsumanimiä: yksi näytti minun mielestäni ihan ”Marja-Leenalta”, toinen ”Anu-Annelilta…” Mutta loppujen lopuksi kaikki nimet tuntuivat jotenkin vaikeilta, kun ne olivat niin pitkiä. Siksi päätinkin (Mauri Kunnaksen innottamana) kutsua niitä nimillä Irrrja, Arrrja, Merrrja, Marrrja ja Tarrrja! Yksi niistä tekee punaisia tomaatteja, toinen keltaisia ja kolmas kuulemma kirjavia. Neljäs on ilmeisesti nk. suklaatomaatti (KYLLÄ!!!), ja viides on pensastomaatti – vai tomaattipensas? Katsotaan nyt millaista väri-ilottelua he aikanaan tuovat tuonne kuistille!

Talon sisäänkäynnin ja tuon kuistin vieressä on vielä suuri ruukku, jonka eteen soramaahan muutama vuosi sitten itsekseen kylväytyi ruohosipulitupas. Sen vieruskaverina on paahteessa viihtyvä keltamaksaruoho, joka sekin levittäytyy villisti joka vuosi laajemmalle, ja jota minä sitten joka vuosi pilkon ja siirtelen uusiin paikkoihin (esim. tuohon ruukkuun, etualalle), jotka se on tervetullut myös valloittamaan.

Suureen ruukkuun on tällä kertaa istutettu friseesalaattia (!), oranssia mustasilmäsusannaa (jonka piti olla vaaleanpunaista), sekä varsinaisena ”piéce de résistance:na” suurin, kirkkaan pinkein ja purppuran sävyin kukkivaa upeaa kärhöä nimeltä ’Ville de Lyon’. Tuo kärhö on laitettu köynnöstämään ympäri pallon muotoista kehikkoa, jonka aikanaan väsäsin talvisia pikkuvaloja varten, mutta joka ei koskaan siihen tehtävään päässyt, sillä totesin valojen olevan liian lämpimän keltaiset siihen suunnittelemaani paikkaan, enkä mistään löytänyt kylmemmän valkoisia ulkovaloja. Nyt se saa osoittaa, onko siitä kannattelijaksi tuon kärhön painolle, vai tarvitaanko lisätukea.

Joka tapauksessa toivon että tuo sisäänkäynnin vieressä oleva istutus kasvaa pian reheväksi, näyttäväksi asetelmaksi, joka ilahduttaa ohikulkijoita upeilla kukinnoillaan!

.

.

.

3 Comments

  1. Teidän kuisti on nyt siis kesäkunnossa. Hienonhienoa!

    Ja nyt alkoi tehdä mieli tulla kokeilemaan sitä teidän kuistia sekä teidän taivaansinistä keinutuolianne! Mitäs jos järkkäisitte pienet kuistikekkerit niin voisimme yhdessä tutkiskeskalla miten Marrrja, Tarrrja, Irrrja ja Merrja siellä edistyvät? 🍅

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s