Kompostoinnista

PuuhaTarhassa ollaan siitä onnellisessa asemassa, että suurehkolla tontilla on tilaa käyttää hyväkseen kaikki sen suomat kompostoimiseen liittyvät edut: 1) Tontin kaikki kasvillisuus ja ihmisasukkaat tuottavat runsaasti kompostointitarviketta, 2) Tontilla hääräilee Kuoppien Kaivamiseen Erikoistunut PuuhaTar, joka milloin mitäkin kukkapenkkiä perustaessaan heittelee lapiolla ympäriinsä runsaasti maa-ainesta kompostointiin, ja 3) Tontilla on tilaa koota kompostiaineksia laajoihin ”kasoihin”, puutarhajyrsimellä möyhennettäväksi.

Käytännössä prosessi etenee meillä näin: Kaikki taloutemme biojätteet kerätään emalikattilaan, josta ne säännöllisesti viedään ulkona sijaitsevaan lämpökompostoriin. Lämpökompostori toimii leudompina vuosina lähestulkoon läpi koko talven. Sen toiminnan varmistamiseksi on tärkeää pitää kosteustasapaino kunnossa, ja silloin tällöin sinne lisätäänkin kuiviketta. Erityisen pitkien pakkaskausien aikana voi tulla stoppi vastaan, ja biojätteet joudutaan hetken verran laittamaan sekajätteisiin, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana näin on käynyt ehkä kaksi kertaa. Ja sekin taisi johtua lähinnä siitä, ettei kompostia tyhjennetty syksyllä – ainakaan tarpeeksi?

Vaikka käykin niin, että kompostoitumisen prosessi taukoaa joka vuosi pahimmilla pakkasilla, sinne voi kyllä viedä lisää ruokajätettä, kunhan muistaa tasapainottaa liiallista kosteutta kuivikkeella. Ja sitten kun pakkanen jo alkaa hellittää, voi tilannetta auttaa kompostiheräte -nimisellä aineella. Kumpaakin (kuiviketta ja herätettä) myydään rautaliikkeissä, mutta esim. kuivikkeena voi varmaankin käyttää myös omasta pihasta saatua oksahaketta tms. Meillä PuuhaTarhassa nuo molemmat ostetaan kaupasta – varmuuden vuoksi…

Kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, mieheni siirtää lämpökompostorin alaosan luukusta alimpia, vanhimpia kompostiaineksia tontin perällä oleviin kahteen avokompostiin. Tässä vaiheessa hän sekoittaa niihin myös puutarhasta kerääntynyttä ”ruskeaa ainesta”, esimekiksi oksasilppurille liian pieniä pikkurisuja, talventörröttäjien varsia, jne. Avokompostin alaosasta otetaan samalla erittäin hyvää, ravitsevaa kompostimultaa vaikkapa perennoille levitettäväksi keväällä, tai perustettavan kukkapenkin yhdeksi ainesosaksi.

Ylläolevasta kuvasta näkee miten mainiota multaa olen kädelleni nostanut ihan vain tuosta avokompostin päältä. Ei ole vähään aikaan käyty laatikkoa tyhjentämässä, ja tuo päällimmäinenkin aines lienee tuossa muhinut puolisentoista vuotta; tuotu siihen syksyllä 2017, minkä jälkeen se on ollut ihmisen koskematta, luonnon hoidettavana viime vuoden syksyyn ja vielä talven yli. Nyt kesän 2019 alkaessa koko laatikon voikin jo tyhjentää, ja syksyllä ympyrä alkaa taas uudestaan alusta, kun lämpökompostorin seuraavaa satsia tuodaan tähän laatikkoon.

.

Suuren tontin (kaikki on suhteellista; mainittakoon että koko PuuhaTarhan tontti on alle 2000 m2) laajuuden hyväksikäyttäminen kompostoinnissa liittyy ruohikon ylläpitämiseen ja vuosikymmenten käytön siihen jättämien jälkien tasoittamiseen. Maanpinnassa on esim. marjapensaiden poiston ja suurten raparperien siirron jälkeen painaumia, jotka kaipaavat täyttömultaa. Siihen tarkoitukseen käytämme kaikkea sitä nurmikkoa ja multaa, mitä kaivetaan uusien kukkapenkkien kohdilta pois, risuja, talventörröttäjiä, syyslehtiä (olemme saaneet naapurilta luvan haravoida rajalla kasvavien heidän kolmen tammensa lehdet PuuhaTarhan puolelle kompostoitavaksi; fantastisen paljon parempaa tavaraa kuin muiden puiden lehdet, sillä ne eivät liimaannu toisiinsa kiinni, vaan pysyvät irrallisempina, ilmavampina!), ruukuista ja amppeleista syksyisin poistettavia kesäkukkia, jne. PuuhaTarhassa on jatkuvasti yksi tai kaksi tällaista laajaa TosiAvoKompostia, joita mieheni sitten myllää Myyrällään – eli puutarhajyrsimellä – muutamaan kertaan ennen kuin sitä jonakin vuonna levitetään ruohikon tasoittajaksi ja Ruohonleikkaajan Iloksi jonnekin päin puutarhaa. Viimeisessä mylläyksessä siihen saatetaan lisätä myös avokompostista kompostimultaa.

Lopuksi mainittakoon vielä, että kun perheeseemme vuonna 2018 saapui koiranpentu, aitasimme PuuhaTarhaan ”OssiLandian”, eli alueen missä koiramme ja sen vierailijakaverit voivat liikkua ja leikkiä vapaina. Sen yhteyteen valmistettiin ”OssiVessa”, minne on talletettu kaikki alueen käytöstä perityt KakkaPoletit. Tonttimme takaosassa taas on nyt ”Lantala”, kevään 2019 uutuus, joka syntyi kun eräs paikallisen hevostallin omistaja tarjosi Facebookissa kaikille halukkaille hyvää, palanutta hevosenlantaa ihan ilmaiseksi. Näiden kahden lannotetehtaan – erityisesti jälkimmäisen – turvin saadaan ehkä PuuhaTarhan kehitystä vietyä eteenpäin kunnon harppauksin? Tulevaisuudessa siintää jo visio PuuhaViidakosta, vai mitä ajattelette???

.

.

.

1 Comment

  1. Heippinen teille kaikille siellä PuuhaTarhassa! 👨‍👩‍👧‍👦 & 🐶

    Tätä artikkelia oli kiva lukea, koska kuvat olivat niin uskomattoman pedagogisesti valittuja. Niistä näkyvät kompostointiprosessin eri vaiheet tosi hienosti!♻️

    Ai että PuuhaViidakkoa siellä siis ollaan tekemässä? 😂 Noniin, sellainenhan siitä hyvinkin voi olla tulossa, koskapa kasvualustasta on selvästikin tulossa erittäin vahvakuntoinen?

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s