Pionilandia

Nyt on aika päättää mihin kohtaan PuuhaTarhaa tänä kesänä perustetaan oikein kunnon penkki pioneille. Oman istutuspaikan tarvitsevat: yksi pensaspioni (arviolta kolmevuotias juurakko, Suffruticosa ’Kao’), sekä siemenestä toivon mukaan kasvuun lähtevät luonnonpionit (Kolme eri sorttia: kuolan-, pallaksen- ja ruusupionit) ja lactiflorat (Kolme eri lajiketta: ’Petite porcelain’, ’Celebrity’ ja ’Scheherazade’). Lisäksi Kirsikkapuun alle on viime syksynä istutettu väliaikaisesti paria eri pionisorttia, joten uuteen pionipenkkiin on kyllä jonoa!

Mutta en millään osaa päättää, MINNE sen penkin perustaisin. The Grand Vision puuttuu… En haluaisi ihan tavallista tasaisella maalla olevaa tasaista penkkiä, vaan se saisi mielellään olla upean uhkea ja vehreä, Satumaisen Kaunis Pionilandia, jonne voisi vetäytyä pionien pariin niin, ettei muuta maailmaa paljon näkyisi! Kaikki tämä vaatii tietysti perusteellista ja määrätietoista suunnittelua. Designin pitää olla valmis Suuren Skaalan Luomukselle, vaikkei sitä kaikkea nyt heti kykenisikään toteutuksen asteelle viemään.

Pionilandian sijainnille on kaksi vaihtoehtoa – kumpaa näistä sinä kannatat, ja miksi? Ensimmäinen on tämä PuuhaTarhan puolikas:

 • Sen koko on (takana olevasta portin ruusukaaresta kuvan etualalle mitattuna) n. 20m x 15m. Siitä voi tietenkin käyttää vain jonkin tietyn osa-alueen. Kuva on otettu pohjois-etelä -suuntaisesti.
 • Maa-aines on pääasiassa hiekan sekaista savea, jonka päällä on n. 30-40 sentin kerros pintamultaa.
 • Molempien ruusukaarten ”risteämiskohdassa” kasvaa n. 15-vuotias vaahtera, mutta muuten tuo alue on täysin vapaata riistaa uudelleensuunnittelua varten. (Oikealla takanurkassa kasvaa männyn alla alppiruusuja, sekä syys- ja köynnöshortensioita.)
 • Alue on täydessä auringonvalossa suurimman osan päivää; ainoastaan oikealla näkyvän tummemman vihreän viivan (mikä paljastaa naapurin ja meidän tonttien välissä olevan salaojituksen kohdan) toisella puolella kasva rivi korkeita tammia varjostaa hieman alueen oikeaa puolta aamupäivän aikana.

Toinen ehdokas on autotallimme pohjoispäädyn ryteikkö. Tuosta autotallin päädystä ALKAA varsinainen puutarha-alueemme, joten se ei ole mikään soppi pihan perällä, vaan aika keskeisellä paikalla oleva ”ensikosketus siihen mitä on luvassa!” Siellä kasvaa ihastuttava, vanha syreenipensas (vai sanoisinko suorastaan -puu!), joka luo kauniin suojan nurkkauksessa olevalle lämpökompostorille, sulostuttaa keväämme herttaisilla violeteilla kukinnoillaan, ja tuo korkeaa vehreyttä PuuhaTarhan tähän reunaan.

 • Tämä on loivan rinteen alue, jonka pohjalla on jonkin verran autotallirakennuksen tasaista pohjaa varten asennettua suurta kiveä ja soraa. Niiden päällä on kuitenkin puolisen metriä sekalaista ruohon, heinien ja nokkosten valtaamaa multaa.
 • Sen koko on n. 6m x 5m (= autotallin leveys x loiva rinneosuus). Rinteen voi tietysti täyttää mullalla tasaiseksi, mutta minun mielikuvitustani kutkuttaa nimenomaan mahdollisuus laittaa siihen istutuksia tällaisena loivana rinteenä, tai EHKÄ pengertämällä siihen 2-3 eri tasoa.
 • Autotalli ja syreeni antavat tähän kohtaan mukavaa varjoa, mitä ei ole koskaan tähän mennessä voitu käyttää hyväksi…
 • Rinteen vieressä näkyy villisti leviävää Valamonruusu-pensasta, ja kahdella harmaalla kepillä on merkitty neliön muotoisen, vanhan ”lasten kukkapenkin” rajoja.
 • Uudempi aitakeppi ja vihreä aitaverkko näyttävät koira-aitauksemme (= ”Ossilandia”!) sijainnin lähellä tätä aluetta. Sen ja mahdollisen ”Pionilandian” väliin on näillä mitoilla jäämässä n. 2m leveä ruohokäytävä.

Siinä siis vaihtoehdot. Luulisin luonnonpionien ja pensaspionin nauttivan eniten, jos pääsevät kasvamaan tuonne syreenin varjoon, mutta toisaalta ison piha-alueen potentiaalikin on aika huikaiseva noille lactiflorille, jotka kyllä nauttivat auringosta…

Mitä mieltä sinä olet? Olisin hurjan kiitollinen, jos viitsisit laittaa tuonne kirjoituksen alla olevaan kommenttikenttään jonkinlaisen ajatuksen siitä, mikä sinusta vaikuttaisi kauniimmalta/hauskemmalta/järkevämmältä vaihtoehdolta. Ja jos keksit jonkin originellin tänne sopivan idean, tai tiedät hyvän linkin nettiin mistä voisin mennä katsomaan jotain vaikuttavan oloista valmista pionipenkkiä, niin laittaisitko niitäkin tietoja kommenttiisi!

.

.

.

1 Comment

 1. Heippa ☀️
  Tässä mielipide pioniamatööriltä: Autotallin päätyosasta voisi tulla aivan fantastinen Pionilandia. Se alue on melkoisen suuri ja ymmärtääkseni myös valoisa ja aurinkoinen – silloin kun sellaista keliä on.
  Ymmärrän että kannattaa myös huolehtia siitä että kasvualusta on sopivanlainen. Ellei se vielä ole sellainen, niin siitä vaan tuumasta toimeen. Tai puuhasta toiseen; PuuhaTarhassa kun ollaan! 🍀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s