Jadwiga 1373(74)-1399

Jadwiga oli Puolan ensimmäinen naispuolinen hallitsija. Hänen isänsä oli Unkarin, Kroatian, Dalmatian sekä myöhemmin myös Puolan kuningas Ludwig I Suuri, ja äitinsä Bosnian Elizabeth. Jadwiga sai erittäin hyvän koulutuksen, ja puhui ainakin kuutta eri kieltä: puolaa, unkaria, bosniaa, serbiaa ja saksaa, sekä luonnollisesti myös latinaa. Hän oli luonteeltaan hyvin rakastettava ja hallitsijana hänestä tuli jo nuorella iällä varsin etevä rauhanneuvottelija.

Puolassa häntä rakastettiin suuresti kaiken hyväntekeväisyytensä johdosta; hän tuki kirjailijoita ja taiteilijoita, perusti ja kunnosti sairaaloita, kouluja ja kirkkoja, ja elämänsä lopussa testamenttasi henkilökohtaisten korujensa myyntituoton käytettäväksi Krakovan yliopiston korjaustöissä.

Jadwiga oli erittäin uskonnollinen, ja hänen mielestään kansan tuli ymmärtää Raamatun ja kirkonmenojen sisältöä. Hän edisti suuresti kirkonmenojen pitämistä – erityisesti virsien laulamista – puolaksi, ja jopa määräsi Pyhän Raamatun kirjoitukset käännettäviksi puolan kielelle! Tällainen kansankielisten käännösten tekeminen alkoi vallata alaa muualla Euroopassa vasta noin 150 vuotta myöhemmin. Katolinen kirkko on julisti Jadwigan pyhimykseksi 500 vuotta hänen kuolemansa jälkeen, vuonna 1997.

Kuva keskiaikaisesta Budan kaupungista.

Jadwiga syntyi Unkarin kuningashuoneeseen pääkaupunki Budassa. Hänen tarkkaa syntymäpäiväänsä ei tiedetä, mutta on voitu päätellä sen sijoittuneen välille 3. lokakuuta 1373 – 18. helmikuuta 1374. Hän oli vanhempiensa kolmas ja nuorin tytär.

Koska kuninkaalla ei ollut yhtään miespuolista perijää, halusi hän varmistaa tyttärillensä oikeuden hallita kuningaskuntiaan hänen itsensä kuoltua. Vanhimmasta tyttärestä (Katariina) kaavailtiin hallitsijaa Unkariin, ja keskimmäisestä tyttärestä (Maria) Puolaan. Vasta yksivuotias Jadwiga taas kihlattiin häntä kolme vuotta vanhemman, Itävallan hallitsijasukuun kuuluneen, Williamin (myöh. ”Kohteliaan”) kanssa, ja kolme vuotta myöhemmin kihlajaisia juhlittiin Itävallan Hainburgissa. Juhlien jälkeen Jadwiga vietti seuraavat lähes kaksi vuotta Itävallassa, lähinnä Wien:ssä.

Kuningas Ludwig I Suuren hallinnoimat alueet Euroopassa merkitty karttaan punaisella, vaaleanpunaiset ovat hänen vasalliensa alaisia alueita.

Neljävuotiaan Jadwigan ollessa Itävallassa hänen vanhempi sisarensa, kahdeksanvuotias Katariina kuoli. Tämä muutti isä-Ludwigin suunnitelmat; vuoden 1379 syyskuussa hän taivutteli Puolan ylhäisön vannomaan uskollisuutta toiselle tyttärelleen, Marialle. Unkarin hallitsijaksi kaavailtiin nyt Jadwigaa. Kuninkaan terveys alkoi kuitenkin heiketä ja hänen kuningatarpuolisonsa Elizabeth siirtyi yhä enenevässä määrin hoitamaan kuninkaan velvollisuuksia. Kun Ludwig I Suuri kuoli syksyllä 1382, halusi Elizabeth varmaankin jatkaa huomattavassa asemassaan, jollaista hänelle ei suinkaan oltu suotu aiemmin pelkkänä kuninkaan puolisona. Niinpä hän järjesti kruunajaiset vanhemmalle kahdesta elossa olevasta lapsestaan, Marialle, vain viikko kuninkaan kuoleman jälkeen. Maria kruunattiin nyt UNKARIN KUNINKAAKSI, jotta hänen kihlattunsa, Luxemburgin prinssi Sigismund, ei voisi kuninkaana liittää Unkaria omaan hallintoalueeseensa. Tämän järjestelyn myötä Elizabeth myös saattoi pitää kaikki langat yhä omissa käsissään uuden kuningas Marian ollessa vielä alaikäinen.

Poliittisten pyrkimysten ja kunnianhimoisten vallankaappausyritysten seuratessa toisiaan Euroopan ylhäisten sukujen ottaessa mittaa toisistaan, PUOLAN kuninkaaksi kruunattiin – monien käänteiden jälkeen – lopulta kymmenenvuotias Jadwiga!

Taiteilijan näkemys dramaattisesta legendasta, jossa nuori ”kuningas Jadwiga” haluaa kirveellä hakata aukon linnansa lukittuun portiin, päästäkseen lähtemään sydämensä valitun, Itävallan Williamin perään, mutta hänen puolalainen neuvonantajansa saa hänet toisiin aatoksiin. Puolan kuningaskunnan ja kansan puolesta Jadwiga näin uhraa oman rakkautensa ja nai itseään paljon vanhemman liettualaisen Jagellon.

… JATKOA SEURAA …

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s